'We gaan voor een groen en duurzaam ontwikkeld terrein'
22 juli 2024
Flevokust Haven is een toekomstbestendig bedrijventerrein. Niet alleen de ruime kavels maar ook de mogelijkheden van het gebied zorgen ervoor dat bedrijven er kunnen bouwen, groeien en ontwikkelen. Als het gaat over toekomstbestendigheid, dan gaat het al snel over duurzaamheid. Niet gek dus dat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst staat. Flevokust Haven wil in de nabije toekomst een BREEAM-gecertificeerd bedrijventerrein zijn. “We gaan voor een groen en duurzaam ontwikkeld terrein”, vertelt Louise de Maat, BREEAM-adviseur bij gemeente Lelystad. “Dat betekent dat we niet ‘gewoon zomaar’ iets neerzetten, maar dat we echt goed kijken naar de materialen die worden gebruikt en of er duurzame alternatieven zijn.”
Wat is BREEAM?
BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method’. Simpel gezegd is BREEAM een wereldwijd bekende methode om de duurzaamheid van een gebied of bedrijf te beoordelen. Het BREEAM-NL Gebied certificaat is speciaal ontwikkeld voor gebieden waar een (her)ontwikkeling plaatsvindt, zoals Flevokust Haven. Het is een internationaal erkend keurmerk dat wordt vastgesteld op basis van beoordeling op zes categorieën:
- Management
- Synergie
- Bronnen
- Ruimtelijke ordening
- Welzijn en welvaart
- Gebiedsklimaat
Lees meer informatie over deze categorieën en de exacte punten waarop beoordeeld wordt.
Na het doorlopen van alle categorieën, volgt een totaalscore in punten. Die punten worden vertaald naar sterren. Er zijn maximaal 5 sterren te krijgen. “Onze ambitie is om in ieder geval drie sterren te halen”, aldus Louise. “Vervolgens is er elke zeven jaar een hercertificering. Dan ga je weer opnieuw kijken: is het nog actueel, hebben we alles goed bijgehouden?”
Waarom BREEAM?
Een gebied dat aantoonbaar duurzaam is, scoort. Bij investeerders, bij klanten én bij gebruikers. Om een voorbeeld te geven: gebouwen binnen een BREEAM-gecertificeerd gebied zijn vaak 20% meer waard. Niet verrassend, want een duurzaam opgezet gebouw (of gebied) kun je lang optimaal benutten. Met een BREEAM-certificaat blijf je altijd interessant voor investeerders. Je bent tenslotte bewezen toekomstbestendig!
“Als je dit als bouwsteen nu goed neerzet kun je dat meenemen in de toekomst en volledig duurzaam blijven ontwikkelen en draaien, als terrein maar ook als individueel bedrijf”
- Louise de Maat, BREEAM-adviseur gemeente Lelystad
Samen duurzaam
Ook de bedrijven die zich vestigen op Flevokust Haven hebben duurzaamheid hoog zitten. En dat is goed nieuws! Zo zorgen we samen voor een duurzaam Flevoland. Louise: “Als gemeente spelen we in op het volledige terrein. We hebben verder niet veel invloed op dat wat de individuele bedrijven doen. We moedigen ze wel aan om ook zoveel mogelijk zelf ook het BREEAM-certificaat te halen, zodat we er samen echt een groen bedrijventerrein van maken. Ook kunnen we zorgen voor begeleiding bij het hele proces, bijvoorbeeld in de vorm van een zogenoemde ‘quickscan’ van tevoren. Via die scan kunnen we samen kijken op welke punten een bedrijf kan scoren.”
Een voorbeeld
Het nieuwe gebouw van internationaal kledingbedrijf BESTSELLER wordt op het allerhoogste BREEAM-niveau gecertificeerd. Dit doen ze onder andere door het grootste deel van het gebouw met hout afkomstig uit een duurzaam beheerd bos te maken. Daarnaast is het dak met gras en mos begroeid en toveren ze meer dan de helft van het aangekochte land tot moeras- en bosgebied om. Ook de bedrijfsruimte van investerings- en ontwikkelingsmaatschappij Necron wordt volgens de BREEAM-richtlijnen gebouwd. Denk aan zonnepanelen op het dak en het toepassen van geothermische energie.
Meer weten over BREEAM? Ga naar de website van BREEAM.