Flevokust Haven building a future-proof

Business Park

Flevokust Haven: een bewuste keuze

24 september 2024

“Flevokust Haven is nu al mooier dan ik had durven dromen”, zegt Carolien Gase, senior acquisiteur van de gemeente Lelystad. “Prachtige bedrijven hebben bewust gekozen voor het bedrijventerrein in de polder, mede door de unieke combinatie met de haven.” Grote namen als BESTSELLER, JYSK en bol vestigen in Lelystad en dat brengt de komende jaren meer bedrijvigheid én werkgelegenheid met zich mee. “Maar dat niet alleen, deze bedrijven willen zich ook écht verbinden aan de stad. Samen toekomstgericht, dat is waar Flevokust Haven voor staat”, zegt de acquisiteur van de gemeente.

Hoe het begon

Waarom is Flevokust Haven eigenlijk op deze manier ontwikkeld? We gaan een hele tijd terug. Doordat de Markerwaard, de beoogde laatste polder van het Zuiderzeeproject, definitief niet werd ingepolderd, ontstonden er kansen en mogelijkheden voor Lelystad door de gunstige ligging aan het water. Halverwege de jaren negentig ontstond het idee voor een goederenhaven. Er lagen al twee diepe vaarroutes en het was een logisch moment om deze te benutten, vonden zowel provincie als gemeente. Zo werd meer vervoer over water mogelijk en zou Flevokust Haven bijdragen aan het verminderen van de congestiedruk in de randstad. Door meer lading per schip te vervoeren, in plaats van over de weg, zou deze druk verminderd worden.

Flevokust Haven zou een inlandterminal worden, waarbij goederen van het ene transportmiddel – in dit geval een schip - naar het andere transportmiddel worden overgeladen. Een interessante en flexibele oplossing voor de im- en export van goederen, met oog voor het milieu.

Samenwerking provincie en gemeente

De locatie was logisch, want alle ingrediënten waren aanwezig: vlakbij het spoor, de snelweg om de hoek en een luchthaven in de nabijheid. Met bovendien de energiecentrale van ENGIE, de Maxima-centrale, op steenworpafstand. Er was belangstelling voor samenwerking vanuit de MRA en Evofenedex onderzocht de mogelijkheden van de ladingstromen. In 2013 ontstond vervolgens de samenwerking tussen de provincie en de gemeente. Zij hebben de krachten gebundeld en de multimodale haven ontwikkeld met overslagkade en bedrijventerrein. Waarbij ze niet over één nacht ijs gingen. “We kwamen net uit de economische crisis, dus kozen we bij de gemeente voor een gefaseerde aanpak. In kleine stapjes. Zodoende hebben we eerst 7 van de eerste 43 ha ontwikkeld en zijn we langzaam verdergegaan tot de ongeveer 160 hectare die we op het moment hebben uitgegeven”, aldus Carolien.

De provincie en gemeente volgden hun eigen pad en zodoende zijn de haven en kade al een tijd, sinds 2018, in bedrijf en zit nu vooral de energie op het bedrijventerrein.

Het unieke van Flevokust Haven

Er is geen ander bedrijventerrein in de regio met dezelfde voorwaarden: zeer grote kavels, een bouwhoogte tot maar liefst 40 meter en een hoge milieucategorie. En daarnaast is er een belangrijke voorwaarde voor de meeste kavels, dat je als bedrijf havengebonden of haven gerelateerd bent. Juist deze eigenschappen gaven de doorslag voor de bedrijven die zich vestigen. De mogelijkheid van de op- en overslag van goederen, de import en export via de grote (zee)havens en de combinatie van de verschillende vervoersstromen. En niet alleen de bedrijven op Flevokust Haven profiteren hiervan; ook de bedrijven uit andere delen van de stad en de regio maken gebruik van de mogelijkheden om via het water te vervoeren. Of om via de haven per vrachtwagen verder te vervoeren.

Plannen en ambities

De komende jaren staan in het teken van ontwikkelen, bouwen en vestigen. Niet alleen BESTSELLER, JYSK en bol komen naar Lelystad, ook de panden van investeerders zullen uiteindelijk mooie bedrijven huisvesten. Die op hun beurt veel werkgelegenheid met zich meebrengen. Er komen allerlei soorten banen en daarvoor zoeken de bedrijven actief de samenwerking met elkaar, met betrokken partijen in de regio en de gemeente Lelystad. Carolien: “Voor mensen die nu buiten de stad werken, ontstaan (nu al) mooie banen in hun eigen gemeente. De komende jaren komt daar flink wat werkgelegenheid bij.”

Duurzaamheid hoog in het vaandel

In de nabije toekomst wil Flevokust Haven een BREEAM-gecertificeerd bedrijventerrein zijn. Daarbij gaat het om de materialen die worden gebruikt, het hergebruik van grondstoffen en duurzame alternatieven. Maar ook om bijvoorbeeld het creëren van de juiste randvoorwaarden om toekomstbestendig te zijn. Ook al is het geen voorwaarde, als er bedrijven vestigen met dezelfde ambitie juicht de gemeente dit natuurlijk wel toe. Zo is het ontwerp van het gebouw van BESTSELLER de beste vertaling van de duurzame ambities. “Er is zo goed nagedacht over het ontwerp, de gebruikte materialen en de inpassing in het landschap. Het is echt een prachtig ontwerp. Een aanwinst voor de stad dus”, aldus Carolien.

Samen maken wij Flevokust Haven

Als gemeente creëer je de randvoorwaarden, zorg je voor verbinding en faciliteer je waar mogelijk: uiteindelijk moeten de bedrijven het zelf doen. Carolien: “Samen maken wij Flevokust Haven.” Met dat in het achterhoofd worden de mogelijkheden voor parkmanagement verkend. Voorlopig is Flevokust Haven nog volop in ontwikkeling!