8 redenen waarom Lelystad een logistiek knooppunt is/wordt

5 december 2017

De logistieke corridor Lelystad-Emmeloord eindigde op de 27ste (van de 28) plek in de Logistieke Hotspot verkiezing 2017 en zakte daarmee drie plekken ten opzichte van het jaar ervoor. Niet lang na de uitslag werd bekend dat Kloosterboer een kavel van 2,6 hectare grond ontwikkelt voor een logistiek vrieshuis voor aardappelverwerker McCain en Inditex bouwt op 35 hectare grond een centrum voor de Europese distributie op Lelystad Airport Businesspark. Hoe is dit ogenschijnlijk plotselinge succes te verklaren? Jop Fackeldey, wethouder Economische Zaken van de gemeente Lelystad, deelt 8 redenen.

1. Flevokust Haven

De terminal op Flevokust Haven opent in 2018. Vervoer via binnenschepen richting of vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen is goedkoper en beter voor het milieu. Een terminal is een belangrijke voorwaarde om een multimodaal knooppunt te ontwikkelen en essentieel voor een succesvolle logistieke operatie.

 2. Schiphol

De grootste luchthaven van Nederland ligt op 45 minuten afstand van Lelystad, dat is vooral in een internationaal speelveld zeer dichtbij en is de hoofdreden dat Inditex uiteindelijk gekozen heeft voor Lelystad.

3. Inditex

Dat een partij als Inditex 35 hectare afneemt op Lelystad Airport Businesspark is grandioos, maar trekt ook ineens de aandacht van andere grote logistieke ondernemers. We merken dat het aantal geïnteresseerden sterk toeneemt en we veel meer gesprekken voeren. Lelystad als logistiek knooppunt is ontdekt.

4. Lelystad Airport

In 2019 is er point to point-vliegverkeer vanaf Lelystad naar grote Europese steden. Geen grote logistieke operatie, maar wel een belangrijke asset om snel personeel in te vliegen. Ook komt er een soort luchtvaarcluster waar logistieke partijen graag onderdeel van zijn.

5. Infrastructuur

De laatste jaren is hard gewerkt aan de infrastructuur rondom Lelystad. De spoorwegbereikbaarheid is verbeterd en ook over de weg is Lelystad veel beter te bereiken. De A6 wordt verbreed en krijgt een direct afslag richting de luchthaven met haar bedrijventerrein.

6. Grondprijs

Er is ruimte in Lelystad die je op geen andere plek in de Metropoolregio Amsterdam vindt. De grondprijs ligt ook lager dan in Amsterdam natuurlijk en dat kan een rol spelen voor logistieke partijen. Al heb ik nooit meegemaakt dat de grondprijs de hoofdreden was voor logistieke ondernemers, daarvoor zijn zaken als ontsluiting en arbeidsmarkt te belangrijk.

7. Arbeidsmarkt

In Lelystad is relatief veel arbeidspotentieel dat geschikt is voor logistiek werk. Dat is een asset voor logistieke bedrijven.

8. Samenwerking

Er is planologische ruimte in Lelystad om snel te schakelen als er geïnteresseerde partijen zijn. De lijntjes met de provincie zijn kort en we kunnen ondernemers een warm bad bieden. Natuurlijk moet het passen binnen de bestemmingsplannen en moeten vergunning conform regelgeving worden verkregen, maar dat kunnen we heel snel in werking zetten.

Heeft u ook interesse om u te vestigen in Lelystad, neem contact op met de gemeente via Carolien Gase, senior acquisiteur Gemeente Lelystad: +31 (0)6 102 52 918 of vestigen@flevokusthaven.nl.